Din cauza ritmului de viaţă alert, unui adult îi rămâne foarte puţin timp pentru grija pe care trebuie să o acorde sănătăţii dinţilor. Din păcate, neglijarea igienei orale duce la afecţiuni parodontale, cauza principală a pierderii dinţilor la adulţi.
Este important ca pe tot timpul vieţii să respectaţi aceste reguli:
- Periajul dinţilor de cel puţin două ori pe zi cu o pastă de dinţi fluorurată, pentru a îndepărta placa bacteriană – pelicula aderentă ce se formează pe dinţi, cauză principală a cariilor dentare.
- Folosirea zilnică a aţei dentare pentru curăţarea plăcii bacteriene dintre dinţi şi de sub joncţiunea dentogingivală, înainte să devină tartru. Dacă se formează tartrul, acesta poate fi curăţat numai prin periaj profesional.
- Limitarea consumului de dulciuri şi alimente pe bază de amidon, în special a alimentelor lipicioase. Cu cât luaţi mai multe gustări între mese, cu atât daţi mai multe şanse acizilor produşi de placa bacteriană să atace smalţul dinţilor.
- Vizite periodice la medicul dentist pentru controale şi periaj profesional.
Ce probleme dentare sunt specifice adulţilor?
Chiar dacă vă periaţi şi curăţaţi dinţii regulat cu aţă dentară, este posibil să nu scăpaţi de anumite probleme de sănătate orală specifice adulţilor. Din fericire, medicul dentist vă poate ajuta să treceţi cu bine peste majoritatea situaţiilor de acest gen.
Parodontopatiile încep cu gingivita, care, aflată în stadiul incipient, este încă reversibilă. Semnele şi simptomele gingivitei sunt gingiile roşii, tumefiate sau sensibile la durere, care sângerează la periaj. Dacă observaţi oricare dintre aceste simptome, adresaţi-vă medicului dentist înainte ca boala să se agraveze. În stadiu avansat, parodontopatiile pot duce la pierderea dinţilor.
Sănătatea gingiilor poate influenţa sănătatea dumneavoastră generală. Studii recente demonstrează existenţa unei posibile legături între parodontită (o afecţiune a gingiilor) şi alte afecţiuni, ca diabetul, bolile cardiace sau naşterea prematură. Pentru a preveni de la început apariţia unor afecţiuni gingivale, nu uitaţi să vă periaţi dinţii de două ori pe zi, să folosiţi aţa dentară zilnic şi să mergeţi la medic pentru periaj profesional la fiecare şase luni.
Cariile dentare formate în jurul obturaţiilor existente (numite carii secundare sau recidive) şi cariile formate pe suprafeţele radiculare ale dinţilor sunt din ce în ce mai frecvente cu vârsta. De aceea sunt importante folosirea pastei de dinţi fluorurate, curăţarea zilnică cu aţa dentară şi controalele periodice.
Sensibilitatea gingiilor se poate amplifica de asemenea odată cu înaintarea în vârstă. În timp, gingiile suferă un fenomen de retracţie, expunând zonele neprotejate de smalţ ale dinţilor. Aceste zone sunt deosebit de sensibile la durerea provocată de alimentele şi băuturile reci sau fierbinţi. În cazurile severe, dinţii manifestă o sensibilitate şi la aerul rece şi la băuturile şi alimentele acre sau dulci. Dacă aveţi dinţii sensibili, încercaţi să folosiţi o pastă de dinţi specială. Dacă problema persistă, mergeţi la medicul dentist; această sensibilitate poate indica o afecţiune mult mai gravă, cum ar fi caria dentară, fisurarea sau fractura unui dinte.
Coroanele dentare au rolul de a susţine dinţii deterioraţi. Coroana dentară înveleşte complet un dinte deteriorat. Pe lângă susţinerea dintelui, coroana are şi rol estetic, de corectare a formei sau alinierii dintelui. Coroanele şi punţile dentare au rolul de a înlocui dinţii pierduţi. Implanturile dentare sunt soluţia pentru înlocuirea unuia sau mai multor dinţi lipsă, sau pentru susţinerea protezelor complete sau parţiale. Adresaţi-vă medicului dentist pentru a afla dacă aveţi nevoie de implanturi. Punţile dentare sunt utilizate frecvent pentru înlocuirea unuia sau mai multor dinţi lipsă. Punţile acoperă breşa edentată, spaţiul cu dinţi lipsă. Punţile se cimentează de dinţii naturali sau artificiali care încadrează spaţiul edentat.
Cum îmi pot albi dinţii?
Prin periajul profesional efectuat de un dentist sau igienist dentar se corectează discromia externă cauzată de alimente şi tutun. Şi utilizarea unei paste de dinţi cu efect de albire poate ajuta la corectarea discromiei de suprafaţă, între vizitele la dentist. Dacă discromia este prezentă de mulţi ani, va trebui să apelaţi la un tratament profesional de albire a dinţilor pentru a scăpa de petele exterioare persistente.
Discromia internă poate fi corectată prin albire, faţetare sau reconstituire coronară. Toate aceste metode sunt sigure şi eficace, însă alegerea procedurii de aplicat în cazul dvs. este la latitudinea medicului dentist, în funcţie de starea dinţilor dvs. şi de rezultatele pe care le doriţi.
Sănătatea orală poate fi afectată de unele alimente?
O alimentaţie corectă, pe lângă faptul că este importantă pentru sănătatea dumneavoastră generală, este necesară şi pentru a avea dinţi şi gingii sănătoase. Printr-o alimentaţie echilibrată, asiguraţi ţesutului gingival şi dinţilor nutrimentele şi mineralele esenţiale de care au nevoie pentru a lupta împotriva infecţiilor ce stau la originea parodontopatiilor. În plus, alimentele dure şi bogate în fibre, ca fructele şi legumele, ajută la curăţarea dinţilor şi gingiilor. Alimentele moi, lipicioase, se acumulează în şanţurile de pe suprafaţa ocluzală şi între dinţi, producând placa bacteriană.
De fiecare dată când consumaţi alimente şi băuturi care conţin zaharuri sau amidon, bacteriile din placa bacteriană produc acizi care atacă dinţii timp de cel puţin 20 de minute. Pentru a împiedica deteriorarea completă a smalţului, încercaţi să limitaţi numărul gustărilor dintre mese şi al băuturilor dulci. Când totuşi aveţi nevoie de o gustare, alegeţi alimente hrănitoare ca brânza, legumele crude, iaurtul simplu sau fructele.