Sănătatea orală la gravide

Având in vedere că acum sunteţi însărcinată, purtaţi o dublă responsabilitate. Sarcina afectează aproape toate aspectele vieţii unei femei, inclusiv sănătatea orală, care trebuie să fie o prioritate în timpul sarcinii. Este necesar să conştientizaţi necesitatea unei alimentaţii corespunzătoare, cu aport de vitamine şi minerale. Pentru îngrijirea dinţilor există recomandări privind întreţinerea lor în această perioadă. Medicul stomatolog vă poate ajuta cu sfaturi privind igiena orală şi realizarea unui program de profilaxie care sa prevină complicaţii ulterioare.

Ce, cum, şi de ce se întâmplă?

Gingivita de sarcină reprezintă inflamaţia ţesuturilor gingiei, papilei şi marginii libere a gingiei apărută datorită modificărilor hormonale induse de sarcină, asociate cu placa bacteriană.

Modificările hormonale din timpul sarcinii conduc la transformări la nivelul vaselor de sânge şi a ţesutului conjunctiv din cavitatea orală. Astfel, se poate ajunge la o predispoziţie accentuată către inflamarea gingiei, ce se manifestă, de exemplu, printr-o sângerare repetată a gingiei. Sângerarea gingiilor în sarcină apare cam la 50-100% din cazuri. Pe de altă parte, apetitul sporit şi nevoia de dulciuri pot conduce la apariţia cariilor. Dinţii au de suferit şi sub acţiunea vomei, care este acidă, prezentă în primele luni de sarcină. De asemenea, asupra smalţului în această perioadă mai acţionează şi agresiva aciditate stomacală.

În perioada de sarcină, culoarea gingiei variază de la roşu strălucitor până la roşu violaceu. Dureri gingivale apar numai în cursul unor infecţii acute prin suprainfectare. În cursul primului trimestru de sarcină, gingivita apare ca urmare a producţiei crescute de gonadotropi hipofizari şi devine evidentă în ultimul trimestru, când progesteronul şi estrogenii au nivelul cel mai ridicat.

Principalele semne de îmbolnăvire gingivală sunt:

  • HIPERPLAZIA DE SARCINĂ – gingia este tumefiată (mai ales în zona frontală a gurii), mărita de volum, lucioasă, de consistenţă moale, decolabilă de pe dinte mai ales la nivelul papilelor interdentare.
  • SÂNGERAREA GINGIVALĂ – la unele femei este foarte abundentă, se produce la cele mai mici atingeri şi este datorată hipervascularizaţiei de la nivelul mucoasei gingivale.

Ce pot face pentru dinţii mei?

Pentru a înlătura pericolul apariţiei cariilor şi al inflamării gingivale în timpul sarcinii trebuie sa întreţinem o igienă strictă a cavităţii bucale. Dintre acţiunile recomandabile enumerăm:

  • îndepărtarea plăcii bacteriene şi a tartrului (dacă se poate în stadiile cât mai precoce ale sarcinii) prin detartraj supragingival şi cu minim de traumatism subgingival, urmat de periaj.
  • educarea pacientelor însărcinate pentru o igienă cotidiană corectă.
  • folosirea unei soluţii bogate în fluor pentru clătirea cavităţii bucale (apă de gurş) şi a unui gel pentru periajul dinţilor.
  • alimentaţie sănătoasă, care să cuprindă cantităţi reduse de zahăr şi dioxid de carbon.
  • informaţii, sfaturi şi controale regulate la medicul stomatolog.
Share: