Implantologie

Implantologia este o specialitate chirurgicală care are rolul de a înlocui dinţii lipsă sau grav deterioraţi, în condiţii de siguranţă. De-a lungul anilor, multe persoane pierd unul sau mai mulţi dinţi din cauza cariilor, accidentărilor, înaintării în vârstă sau bolii parodontale. A trăi fără dinţi poate fi jenant şi incomod, lipsa dinţilor afectând vorbirea, aspectul şi capacitatea unei persoane de a mesteca şi a mânca. Implanturile dentare sunt o opţiune eficientă pentru înlocuirea dinţilor. Datorită implantologiei, pacienţii pot obţine restaurări funcţionale ale dinţilor care să şi dureze.

Dinţii lipsă pot afecta pe de-o parte modul în care o persoană mănâncă, vorbeşte sau arată iar pe de alta parte pot compromite sănătatea generală a cavităţii bucale a unei persoane, determinând o suprasolicitare crescută a dinţilor vecini şi permiţând structurii osoase de susţinere să se deterioreze.

Implantul dentar este o piesă din titan pur (99,95%), având forma unui şurub. El are menirea de a crea o rădăcină artificială în osul maxilar, acolo unde dintele sau dinţii naturali lipsesc.

Reconstrucţia este formată din două segmente- unul intraosos (implantul) şi unul supraosos numit bont protetic. Deasupra bontului protetic se ancorează o coroană, o punte sau o proteză. Tratamentul este conservator în comparaţie cu o lucrare tradiţională prin punte deoarece implanturile elimină necesitatea sacrificării dinţilor învecinaţi. În cazul în care confecţionăm o punte dentară, aceasta are nevoie pentru ancorare de minimum 2 dinţi stâlpi. Restaurarea danturii pe implanturi aduce beneficii estetice şi funcţionale extraordinare, pacientul nepercepând senzaţia de “artificial”, în scurt timp, acesta uitând că de fapt a pierdut în acel loc un dinte.

Avantajele protezării pe implanturi: deoarece înlocuieste un singur dinte şi nu trei ca în cazul unei punţi, un implant dentar are un cost apropiat unei lucrări tradiţionale metaloceramice.

Salvează dinţii – implanturile dentare nu sacrifică integritatea dinţilor învecinaţi cum ar face o punte dentară, deoarece aceşti dinţi nu mai au de sprijinit stâlpii de punte. Dinţii dumneavoastră sănătoşi nu sunt afectaţi sub nici o formă, acesta fiind în beneficiul sănătăţii dumneavoastră orale.

Confortabil – implanturile dentare vă permit să vorbiţi şi să mâncaţi confortabil şi cu încredere. Coroanele susţinute de implanturi sunt ancorate fix şi transmit presiunile din timpul masticaţiei fiziologice în os, asemenea unui dinte natural.
Rata de succes a înlocuirii dinţilor prin implanturi este foarte mare (95%-mandibulă şi 90%-maxilar), dacă pacientul prezintă o stare de sănătate generală şi locală bună, prezintă o igienă dentară bună, nu este un mare fumător sau consumator de băuturi alcoolice în exces.

Nu în ultimul rând, luăm în discuţie calificarea medicului (obligatoriu cu competenţă în acest domeniu, specializări şi experienţă) cât şi dotarea clinicii în care are loc intervenţia chirurgicală (sala de operaţii dedicată acestui scop, cu toată aparatura necesară intervenţiei şi cu metode totale de investigare pre-, intra-, şi postoperator). Fiind o manoperă chirurgicală pură, condiţiile de sterilizare vor fi foarte riguroase, normele de asepsie şi antisepsie trebuie sa fie respectate cu rigurozitate.
Depinzând de condiţiile dvs. specifice şi de tipul de implant ales, implantologul dvs. vă va crea un plan de tratament. Timpul pentru un tratament poate ajunge de la câteva săptămâni până la un an depinzând de complexitatea tratamentului. Este necesar să colaboraţi cu implantologul dvs. ca într-o echipă, pentru a ajunge la rezultatul dorit.

Implanturile dentare pot înlocui un singur dinte, mai multi dinţi, sau toţi dinţii dvs. Calitatea şi cantitatea osului sunt de o importanţa majoră. Dacă osul este iniţial insuficient, atunci se poate practica o procedură de adăugire numită augmentare osoasă. Aceasta se poate face în funcţie de caz în timpul intervenţiei chirurgicale de inserare a implanturilor sau separat. Medicul implantolog va alege tipul de os necesar augmentării şi dacă e nevoie va utiliza o membrană biologică cu care va acoperi transplantul osos.

Sunt situaţii care, în cazul în care se doreşte inserarea unuia sau mai multor implanturi în regiunea laterală a maxilarului, aceasta să nu poată fi facută datorită prezenţei unui sinus maxilar coborât şi voluminos. Pentru aceasta, există procedura chirurgicală numită “sinus lifting” (ridicarea membranei sinusului).

Riscuri şi complicaţii

  • Riscuri post-operatorii imediate:
  • infecţie
  • sângerare excesivă
  • leziuni ale gingiei (mai puţin de 5% din cazuri)

Absenţa osteointegrarii

Între 1 şi 6% din totalul pacienţilor pierd implanturile din motive individuate dupa caz. Factorii principali de risc pentru nereuşita integrării corecte a unui implant dentar sunt:

  • stare de sănătate generală precară
  • nerespectarea indicaţiilor post-operatorii date de medic
  • igiena orală precară
  • abuzul de tutun
  • abuzul de droguri

Iată care sunt întrebările cele mai frecvente pe care le pun pacienţii referitor la implantul dentar:

Majoritatea pacienţilor care nu prezintă probleme generale de sănătate pot beneficia de un implant dentar. Vârsta nu constituie un factor de risc în implantul dentar. Starea generală de sănătate şi structura morfologică a cavităţii bucale pot exclude aplicarea unui implant dentar, astfel încât o evaluare individuală este absolut necesară.

Niciun substitut nu poate înlocui originalul. Implanturile sunt cea mai bună soluţie dacă nu doriţi o proteză dentară sau dacă nu preferaţi lipsa dinţilor. Majoritatea pacienţilor nici nu realizează că poartă implanturi dentare.

Implanturile dentare şi protezele fixate peste acestea se vor întreţine exact ca dantura originală. Menţinerea de lungă durată a implanturilor dentare depinde de efortul pacienţilor de a-şi menţine starea de sănătate a cavităţii orale. Trebuie să vă prezentaţi periodic (de obicei o dată la 6 luni) la medicul dentist care a efectuat implanturile dentare.

Durata de viaţă a implanturilor dentare diferă de la un pacient la altul. O stare de sănătate generală bună, o bună igienă orală pot îmbunătăţi perioada de menţinere a implanturilor în cavitatea orală (există pacienţi care şi-au păstrat implanturile pentru o perioadă mai mare de 25 de ani). Dentistul dumneavoastră vă va informa exact ce trebuie să faceţi şi la ce să vă aşteptaţi.

Solicită acum o programare la Nofal Dent!