Sănătatea orală la copii

O sarcină sănătoasă a mamei va asigura startul unui început bun pentru sănătatea orală a bebelușului, pentru că dinții de lapte încep să se formeze înainte de naștere. De aceea dacă ești gravidă, asigură-te că ai o dietă echilibrată, bogata in principii nutritive. Este important pentru femeile gravide să aibă un examen dentar complet, fără carii sau boli ale gingiilor netratate.

La sugar, dinții de lapte încep, de obicei să spargă gingia, sau să erupă, la vârsta de 6 luni, deși calendarul variază de la un copil la altul. Toți cei 20 de dinți primari ar trebui să apară în intervalul 6 luni și 3 ani. Totodată, copilul își va pierde dinții primari între 6 și 11 ani. Iar ultimii dinți permanenți erup, de regulă, între 12 și 21 de ani. Părinții trebuie să se asigure că cel mic are o dantură sănătoasă încă de la apariția primului dinte de lapte.

Ulterior, trebuie asigurată o igienă orală corespunzătoare și o alimentație sănătoasă, cu evitarea sucurilor și a alimentelor care conțin zahăr, dar și cu limitarea numărului de dulciuri consumate.

Atenție! Inclusiv laptele înainte de culcare este un posibil factor de risc în apariția cariilor la copil. De aceea, periajul după mese este esențial, iar seara, înainte de culcare este indicat să se bea apă.

Caria dentară distruge dintele, aceasta fiind catalogată ca o problemă dinamică și nu statică. Altfel spus, dezvoltarea cariilor dentare este un proces dinamic, episodic: demineralizarea țesutului dentar dur alternează cu perioade de remineralizare. Dinții de lapte au smalțul mai subțire decât cei permanenți, ceea ce îi face foarte sensibili la carii.

De regulă, caria dentară la copil este observată pentru prima oară precum o „pată albă cretoasa.” Saliva are un rol esențial în prevenirea cariilor dentare, ea oferind calciu, fosfat, proteine, lipide, substanțe antibacteriene. Un factor care reduce riscul de formare a cariilor este fluxul normal salivar, astfel dacă acesta este mai puțin de 0,7 ml / minut, are loc o creștere a riscului de dezvoltare a cariilor.

Cariile copilariei timpurii se manifestă sub o formă destul de agresivă, virulentă a cariilor dentare, și pot distruge dinții copiilor preșcolari. Aspectul inițial al cariei copilăriei timpurii sunt zone albe de demineralizare pe suprafața smalțului de-a lungul liniei gingivale a dinților incisivi superiori.

Cariile copilarie reprezintă o problemă majoră de sănătate, care continuă să afecteze în mod negativ sănătatea orală a sugarilor și a copiilor.

Practic, aceasta este o boală cronică, care la copii este de cinci ori mai frecvent întâlnită decât astmul. Datele statistice arată că aproximativ 40% dintre copii au carii dentare încă de la vârsta de cinci ani. Mai grav este însă faptul că aceste leziuni conduc la perturbarea creșterii și dezvoltării armonioase a copilului, aduc cu sine durere și pun viața în pericol, prin infecții repetate, dezvoltarea sănătoasă a dinților permanenți.

Factorii de risc:

  • Prezența unor bacterii care aderă la smalțul dintelui și care conduc la o demineralizare a structurii dentare.
  • Scăderea PH-ului care duce tot la o demineralizarea ce se va finaliza cu apariția cariei.
  • Un aport frecvent de alimente bogate în carbohidrați sau care conțin zahăr vor permite acumularea de bacterii și menținerea unui PH scăzut pe suprafețele dinților.
  • Hrănirea copilului noaptea și nerealizarea unui periaj ulterior duce la apariția cariilor, fiindcă fluxul de salivă scade în timpul somnului, iar lichidului dulce din cavitatea bucală este nu este eliminat în mod corespunzător.
  • Prezența unor streptococi în cavitate bucală duce la creșterea riscului de dezvoltare a viitoarelor carii.
  • Un nivel scăzut de fluorură de pe suprafața dinților reduce procesul de remineralizare și crește riscul de carii.
  • Interesul scăzut pentru o igienă orală. O îngrijire dentară eficientă necesită identificarea timpurie a copiilor care sunt la un risc crescut de a face carii dentare, astfel încât aceștia să poată primi intervenția timpurie a stomatologului. În plus, un periaj incorect realizat se va finaliza cu aparițiacariei. Cu atât mai mult cu cât dinții de lapte sunt în mod inerent mai subțiri

Cum se previne?

Cea mai importantă componentă în tratamentul cariilor este prevenirea, iar aceasta presupune implicarea părintelui în îngrijirea corectă a copilului și respectarea programului de vizitare a stomatologului.

Orice activitate de prevenire trebuie începută la o vârstă fragedă. Astfel, acasă, părintele trebuie să se asigure că cel mic are o igienă orală sănătoasă.

Nu trebuie să uităm însă de măsurile dentare profesionale care sunt efectuate de medicul stomatolog și care au ca scop prevenirea sau tratarea cariilor dentare la dinții de lapte astfel încât dinții permanenți să fie sănătoși.

Rutina igienei bucale trebuie formată din primii ani pentru a dura de-a lungul întregii vieţi. Chiar înainte de erupţia dentară gingiile copilului trebuie curăţate după fiecare masă cu ajutorul unui tifon înmuiat în apă. Odată cu apariţia dinţilor se poate folosi o periuţă de dinţi cu păr moale şi pastă de dinţi nefluorurată de dimensiunea unui bob de mazăre. În ultimii ani au apărut şi pe piaţa românească periuţe de dinţi speciale pentru copiii de diferite vârste, dotate cu fire extrafine şi uneori cu dispozitiv ortodontic.

Pasta de dinţi poate lipsi la vârste foarte fragede, întrucât la copii riscul de supradozaj cu fluor este foarte mare; se pot folosi paste speciale fără fluor. În plus la copii periajul dentar se face numai sub supravegherea unui adult care va urmări ca acesta să nu înghită pasta de dinţi deoarece ingerarea unei cantităţi necontrolate de fluor este periculoasă pentru organism.

La vârsta de 2 – 3 ani copilul poate fi deja învăţat tehnici de periaj corect, iar controalele dentare pot fi programate chiar de la vârsta de un an. Vizitele periodice vor deveni pentru copil o obişnuinţă şi îl vor ajuta să scape pe viitor de frica de medicul dentist.

Share: